Odessa şehri Ukrayna’nın en büyük liman kenti konumundadır. Bir liman kenti olma özelliğini, başta ülkenin en büyük tersanesi, ticaret yapan tüccarlar ve yolcular için birçok avantaja ve kolaylıklara sahip olan büyük ve güçlü bir limana sahip olması ile, balıkçılık filosunun bulunması bugünkü durumuna gelmiştir.
Odessa şehri, Ukrayna’nın güney kısmında Karadenizin kıyısında kurulmuştur. Şehrin yüzölçümü 150 kilometre karedir. Nüfusu 1.069.500 kişidir. Bu rakam 1995 tarihinde yapılan sayıma göre hesaplanan kişi sayısıdır. Denize yüksekliği 50 metre olan ve iklimi, ılıman ve karasal iklime sahip olan Ukrayna’nın şirin ve güzel bir kentidir. Ukrayna’nın ekonomik olarak, başta dediğiniz gibi ülkenin en büyük liman kenti olmakla beraber ülkenin büyük tersaneleriyle, balıkçılık filosuyla, birçok avantajlara sahip olan büyük ve güçlü bir limanıyla, bugün Ukrayna’nın en güzel şehri konumundadır. Ayrıca Ukrayna’nın en büyük sanayi merkez sanayi merkezidir. Yani Odessa’da yaklaşık olarak 200 ve yakın endüstri kuruluşu ile beraber şehirde bulunan bir de askeri sanayi kompleksi bulunmaktadır.
Odesa’da Yüksek öğrenim kurumları olan üniversitelerin kuruluş tarihleri çok eskiye dayanmaktadır. Yani 1600 ile 1700 yıllarında ilk üniversiteler kurulmuştur. Bu Yüksek öğrenim kurumlarında eğitim seviyeleri bakımından dünyaca ünlü ve diğer ülkeler tarafından kabul görmüş, dünyada kendi alanında öne çıkan bilim adamlarının yetişmesinde öncülük etmiştir. Mesela tarihte ilk helikopterin icad eden ve dünyaca ünlü Sikorsky helikopterlerinin tasarımcısı olan Igor Ivanovich Sikorsky, Ukrayna Ulusal Teknik Üniversitesi’nden mezun olmuştur.
Periyodik cetvelin ilk olarak bulan Dimitri İvanoviç Mendeleev yine aynı üniversitenin eğitim kadrosu içinde yer alan büyük bilim adamlarındandır. Ayrıca 20. Asra damgasını vuran ve Avrupa’nın ilk bilgisayarını 1951 yılında Ukrayna Üniversitelerinde yapılmıştır. SSCB’nin bilim alanlarında sahip olduğu geniş ve köklü potansiyeliyle, bilim adamlarına sunduğu imkanlarla, Ukrayna bulunan üniversitelerin, deneyimlerini güzel bir şekilde kullanarak bugünün modern eğitim ve bilim anlayışıyla birleştirerek, eğitim, araştırma ve geliştirme alanında dünyada diğer ülkeler arasında ehemmiyetli ve saygın bir yer edinmişlerdir.
Ukrayna’da yaşam giderleri ve ekonomik hayat, Türkiye’ye nazaran daha az olmakla beraber özellikle ulaşım, haberleşme, yeme-içme gibi çok kullanılan giderler ile sosyal hayatta da yapılan aktivitelerin öğrencilere maddi külfeti büyük bir oranda düşüktür. Bu maddi hayat giderleri göz önüne alındığında bir öğrencinin en az aylık öğrenci harcaması ortalama olarak 150$-250$ (yurt ve ev giderleri hariç) civarındadır. Tabii ki bu harcama limiti öğrencinin kendi harcamalarına göre değişiklik göstermektedir.
Köklü ve kaliteli üniversitelere sahip olan Ukrayna’da öğrenim gören talebeler İngilizce, Rusça ve Ukraynaca olmak üzere 3 dilde eğitim görme imkanı sunulmaktadır. Bu dilleri gerektiği gibi kaliteli bir eğitim alan öğrenciler aktif bir biçimde de sosyal ve toplum hayatlarında kullanabilmektedirler.
Bu ülkede öğrenim görmek isteyen öğrenciler için sosyal ve kültürel imkanlar ve üniversitelerin vermiş olduğu eğitim ile birlikte de ön plana çıkmaktadır. Odessa’da sosyal ve kültürel imkanlar şöyle sıralayabiliriz:
Odessa’da tam 22 tane üniversite bulunmaktadır. Bir tane opera binası, 1 filarmoni salonu, altı tiyatro, bir sirk ve büyük bir film stüdyosu bulunmaktadır. Ayrıca 13 müze, 9 sinema ve 40 tane kütüphane binası vardır. 26 kapalı spor salonuna ve 18 stadyuma sahiptir. Öğrencilerine kampüs yaşamı çok güzel geçmekle birlikte, öğrencinin üniversite hayatı boyunca güven içerisinde eğitimi alması sağlanmaktadır . Türkiye’de üniversitelerde okuyan öğrenciler dini inançlarından dolayı sorunlar yaşamaktadırlar. Fakat Ukrayna’da böyle bir durum olmadığından birçok başörtülü öğrenciler bu ülkedeki üniversiteleri tercih edebilirler. Ukrayna’da ve Odessa’daki üniversitelerde eğitim sisteminde, din ve inanç özgürlüne saygı duyulmakla beraber, bu konuda herhangi bir kısıtlama ve yaptırım öğrencilere yapılmamaktadır.